zaterdag 9 december 2017

WINTERKLAAR

zachte katoenen wiegdekentjes voor baby en hond

De behoefte van hond en mens verschillen. Terwijl jij buiten loopt te klappertanden, is de hond in zijn element. De meeste honden ervaren de kou als aangenaam en zijn extra actief. Soms betekent het lichamelijk ongemak. Met een zorgvuldige voorbereiding en oplettendheid kom je moeiteloos de vorstperiode door. Lees er alles over in deze winterse special.

Wintertijd

De zomer vloeit over in donkere dagen
van aangenaam naar berekoud
van luchtige kledij naar donsjack
van blote benen naar wollen maillot
van flipflops naar stoere laarzen
van zonnebril naar oorwarmers
de hondenjas…
past zich feilloos aan elk weertype aan.

Ballast
Als hondeneigenaar ben je weersafhankelijk. Je moet er steevast een paar keer per dag uit. Wanneer heb je nou eigenlijk een paraplu, poncho, cap of muts en handschoenen nodig? Zelden. Heel vaak sleep je onnodig van alles en nog wat mee. Raadpleeg voordat je gaat wandelen een van de vele weersites op internet. Is je hond geen klokkijker en  heeft hij een hekel aan neerslag? Loop dan eerder dan gepland of stel de wandeling uit met behulp van de weersverwachting zodat jullie beiden droog blijven.

Voorzorgsmaatregelen
Nooit begrepen waarom je hond niet aan de lijn mag trekken? Hopelijk heb je het ‘m toch afgeleerd want tijdens winterse perioden heb je er extra profijt van. Bij gladheid is het niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van jouw hond belangrijk. Een uitglijder is zo gemaakt. Niets is zo lastig als een hond die niet kan lopen of een baas die aan huis gekluisterd is vanwege een gebroken pootje of verzwikte enkel.

Aanrader
Door de kou kan de huid extra ontvankelijk zijn voor irritaties. De huid gaat tintelen en ziet vuurrood. Dit geldt zeker voor laagpotige rassen waarvan de buik in aanraking komt met de koude sneeuw, en voor honden met een dunne vacht of snel geïrriteerde (allergische) huid. Maak geen al te lange wandelingen in de sneeuw indien de hondenhuid daar gevoelig voor is. Voorkom potentieel winterspek door tijdelijk minder voer te geven of laat de hond binnenshuis aanvullend bewegen: doe vaker een spelletje of laat de hond verstopte brokjes voer zoeken.

IJskoud
Is jouw hond er zo eentje die, weer of geen weer, het water induikt? Zorg er dan voor dat wanneer het vriest hij flink in beweging blijft om afkoeling te voorkomen. Droog de natte vacht, thuis of in de auto, direct goed af. Vooral de oksels, de ruimte tussen zijn tenen en de binnenkant van de ‘broek’ zijn kwetsbare plekken als ze te lang vochtig blijven.

Probeer te voorkomen dat de hond (overdadig) sneeuw hapt of sneeuwballen opeet waardoor zijn maag van streek raakt. Laat de hond niet drinken in (gedeeltelijk) ontdooide plassen waar gestrooid kan zijn. Het kan pekel en oliebevattende restanten bevatten. Door het drinken van (te) koud water kan de hond buikpijn krijgen.
Als u tijdens lange wintertochten sowieso een rugzak draagt, stop er dan gelijk een isolatieflesje met drinkwater voor uw hond in. Zo blijft het water op lauwe temperatuur en slobbert de hond hopelijk niet aan dooiwater en gesmolten sneeuw die ongezien schadelijke stoffen kunnen bevatten.

Wrijving
Fleece dekentjes of synthetische pluche mandjes kunnen statisch worden gedurende de vorstperiode. Voorkom dat de hond een onaangenaam stroomstootje krijgt door er een katoenen (bad)doek overheen te leggen of vervang ze tijdelijk door wollen of katoenen (baby)dekentjes. Ook na het aaien van de hond door een persoon die synthetische kleding draagt of na een borstelbeurt kan het ‘knetteren’.

Wintersport
Veel honden krijgen geen genoeg van de witte massa. Door de sneeuw stuiven of rollen in het bevroren gras of sneeuw kan geen kwaad. De hond schudt zich daarna uit en vaak gaat de vacht er zelfs mooi van glanzen.

Voor honden die normaal gesproken achter een door een werpstok gelanceerde tennisbal of frisbee aan hollen, zijn sneeuwballen nu tijdelijk ‘hot’. Laat de hond maximaal vijf keer op en neer rennen. Door de bevroren ondergrond worden de gewrichten extra belast waardoor eenvoudig (ernstige) blessures kunnen ontstaan – op een spekgladde onderlaag is onstuimig bewegen uiteraard taboe. Wees alert op door sneeuwbedekte konijnenholen of kuilen. Voorkom dat de hond slipt, uitglijdt of in een holte stapt.
Zeker voor honden met korte pootjes is het heel vermoeiend om in de (hoge) sneeuw te lopen of te springen. Houd hier rekening mee en kort de wandeling in.

Hond mee op ski- of langlaufvakantie? Schaf tegen gevoelige voetzooltjes (en wintertenen) passende hondenschoentjes aan en neem ruim van te voren de tijd om hem eraan te laten wennen. Voor koukleumen kun je een functioneel jasje inpakken. Vergeet niet om een EHBO trommeltje in je koffer te stoppen.

Het is heel verleidelijk om je hond mee te nemen als je gaat schaatsen of sleeën. Het is beter om je hond nooit aan te leren om zich op het ijs te begeven (zie preventie). Bindt een hond nooit (door middel van bevestiging aan zijn halsband) voor een slee. Naast de slee meelopen of langzaam op een slee voortgetrokken worden is een betere optie als je hond dit weet te waarderen.

Wild zoals hazen en konijnen, kunnen verzwakt zijn door gebrek aan voedsel. Ze zijn daardoor ook een makkelijke prooi voor jagende honden. Hongerige reeën en wilde zwijnen die normaliter dieper in het woud te vinden zijn, trekken dichter naar de bewoonde gebieden toe. Honden die niet onder appel staan, kun je daarom beter aanlijnen. Mocht de hond toch de benen nemen, dan is er tegenwoordig voldoende opsporingsapparatuur in de handel verkrijgbaar die werkt via een aan de halsband bevestigde zender die correspondeert met  je smartphone.
wax tegen ijsbonbons aan poten en vacht

Wintervoordeel
De voetafdrukken van jouw hond en die van vogels en andere (wilde) dieren zijn in de sneeuw goed zichtbaar en traceerbaar. Het is interessant om zulke sporen te volgen. Zo ontdek je dat er niet zomaar wat door je hond in de rondte gesnuffeld wordt!

In de maagdelijke sneeuwlaag kun je uitstekend de urine van je hond controleren. Een gezond plasje is helder geel van kleur. Is er sprake van donkere of ‘rode’ urine, of van bloeddruppeltjes, vang dan een kleine hoeveelheid urine op en neem dat mee naar de dierenarts. Hij controleert of er sprake is van bijvoorbeeld een blaasontsteking.

Tijdens koude wintermaanden kan de verwarming best een graadje lager als je jouw hond als een heerlijk ‘kacheltje’ of ‘voetenwarmer’ gebruikt. Ben jezelf een koulijder, zorg dan dat er een matig verwarmde ruimte is waar de hond kan acclimatiseren indien hij aangeeft het (te) warm te hebben.
Bedenk dat de overgang van enorme temperatuurverschillen nogal wat flexibiliteit vergt van onze viervoeters. De hond draagt permanent dezelfde ‘jas’ terwijl het binnen 23 graden en buiten onder nul is. Schakel daarom de centrale verwarming pas in als je terugkeert van de ochtendwandeling en zet de thermostaat overdag een uur voordat je de hond uitlaat lager. Zet hem pas bij thuiskomst weer op een hogere stand.

IJsvrij
Hondenvoetjes hebben in de winter veel te verduren. Met name als het kwik onder nul zakt kunnen ze extra bescherming nodig hebben omdat voetzolen bij extreme kou minder veerkrachtig zijn. De oplossing tegen ijsklonters aan of onder de voeten is de uitstekende haren tussen de voetzolen - en eventueel tussen de tenen -  kort(er) te knippen. Hierdoor reduceer je het ontstaan van sneeuwklontertjes tot bijna nihil. Smeer luchtig wat vaseline onder de voeten en tussen de tenen. De crème zorgt er tevens voor dat de huid of voetkussentjes minder gevoelig zullen zijn en droge barstjes of kloven gaan vertonen. Bij de dierenarts is speciale teer verkrijgbaar die de zooltjes verhard en ontstane wondjes dicht.
Pekel of roze strooizout is slecht en onaangenaam voor hondenvoeten. Probeer vers gepekelde wegen en trottoirs te vermijden. Rijd liever met je hond gedurende de korte vorstperiode naar bos of heide. Kleine hondjes kunnen worden opgetild bij het oversteken.
Neem voor onderweg preventief een washandje of een in kalmerende lotion gedrenkt doekje in een plastic zakje mee om pijnlijke pekelvoetjes schoon te deppen.
Hondenvoetjes kunnen thuis gaan tintelen. Door het branderige gevoel gaan honden likken waardoor de droge huid geïrriteerd wordt of kan gaan ontsteken. Spoel de pootjes daarom thuis altijd in een lauwwarm badje af om zout en straatvuil te verwijderen. Droog ze daarna goed af. Zo voorkom je tevens dat de hond het opgelikte zout binnenkrijgt. Vergeet niet om de gebruikte handdoek telkens te verwisselen! Inspecteer regelmatig de voetzolen, kijk goed tussen de kussentjes en tenen. Zo voorkom je erger.

Preventie
Een hond zomaar op het ijs laten lopen is gevaarlijk. Een spier verrekken is zo gebeurd. Bovendien is een hond onvoldoende in staat om te controleren of het ijs betrouwbaar genoeg is om zijn gewicht te dragen. Wees voorzichtig met verraderlijke met sneeuwbedekte meren, sloten en vijvers. Pas op bij inzettende dooi. Houd je hond aangelijnd indien hij niet afdoende naar commando’s luistert of volg tijdelijk een veiligere route.

Raakt jouw hond toch onverhoopt te water door een ongezien wak of zakt hij onder het ijs dan kan een ondoordachte reddingspoging fataal aflopen voor mens en dier. Roep onmiddellijk deskundige hulp in van de brandweer. Denk aan je eigen veiligheid!
Wil je toch zelf een reddingspoging ondernemen, bedenk dan dat tijd en kou en het gebrek aan de juiste hulpmiddelen, je gevaarlijkste vijand zijn. Onder de dikke ijslaag kun jij je niet oriënteren en door onmiddellijke onderkoeling heb je al snel geen kracht meer. De enige kans die je hebt is  als je een lange lijn of touw plus twee korte schroevendraaiers bij je hebt. Het touw bevestig je om je middel en wordt stevig vastgemaakt aan bijvoorbeeld een boom of vastgehouden door omstanders. Via het touw vind je de weg terug naar de oppervlakte. Om uit het water te komen en jezelf (en hopelijk je hond) op het droge te trekken, prik je met de beide schroevendraaiers in het ijs of in de bevroren grond. Voorkomen is alle gevallen beter dan risico lopen!

Schoonmaakbeurt
Door alle winterse perikelen kan de hondenvacht stug aanvullen. Een uitgebreid bad met een verzorgende hondenshampoo is alleen aan te raden als de hond vóór zijn volgende wandeling in de vrieskou weer absoluut opgedroogd is. Gedurende de kou kun je beter alleen de vuile onderkant en poten wassen. Op een warme lentedag kan de hond dan compleet in het sop voor een weldadige schoonmaakbeurt.


Nog meer wintertips? Vul de zoekterm Hartje Winter & IJspiste in

Tekst: Cela den Biesen - www.kluifje.com