woensdag 24 januari 2018

WAAROM LAAT EEN HOND DE BAL UIT ZIJN BEK VALLEN?

Wonderful photo by Mark Rogers

Is het jou weleens opgevallen dat een verzameldriftige hond zijn geliefde bal* vlak voor de ontmoeting met een andere hond uit zijn bek laat vallen? Je zou verwachten dat de collectioneur wil paraderen en pronken met zijn eigen of een zojuist veroverd of gevonden voorwerp uit zijn verzameling: kijk eens wat ik heb! Maar: nee.

Er zijn twee redenen waarom de hond de bal laat vallen:

1.Om nog intensiever te ruiken, moet de hond zijn bek vrijmaken. Geurmoleculen die via de bek binnenkomen, worden door het vomeronasaal orgaan gedetecteerd. Dit orgaan van Jacobson bevindt zich in de bek achter de bovenhoektanden in de neusbodem. Met een lege bek is de geuropname op zijn sterkst, zo kan de hond de ander dus optimaal besnuffelen. NB Ook bij een hoogst interessante plek laat de hond alles uit zijn bek vallen om zo beter geuren op te snuiven.

2.Showen kan bonje opleveren. Omdat een hond liever zijn bal wil behouden, laat hij hem, voordat een ander ‘m kan claimen, instinctief uit de bek vallen. Zonder hinderlijke hebzucht of overdreven interesse kunnen beide honden onbelemmerd aan elkaar ruiken. Als de ander vertrokken is, pakt jouw hond de onopgemerkte bal weer in de bek. Om het ruzierisico te minimaliseren, maak je er de gewoonte van om je protectionistische hond bij een naderende soortgenoot de bal bij jou in bewaring te geven. Veilig, verstandig, en handig indien het een dure en/of favoriete bal betreft waar de ander mee aan de haal kan gaan. Daarbij versterkt het tijdelijk inleveren van dierbaar bezit en het weer terugkrijgen op aanvraag jullie vertrouwensband.

*Vervang het woord bal door willekeurig welk voorwerp van zijn begeerte.

Tekst: Cela den Biesen www.kluifje.com