zondag 3 december 2017

HO HO HO


Sint & Santa stress

De decembermaand van feest, rust en vrede kan stressvol voor eigenaar en hond zijn. Vandaar dat de Kerstman met zijn warme sonore stem ‘Ho ho ho!’ roept. Risicomijdende en ontspannende tips.

Suprise!
Veel gezinnen hebben al vóór Sint-Nicolaas de kerstboom opgetuigd. Alle ingrediënten voor heerlijke avondjes zijn aanwezig in huis: gezelligheid, passend bij de tijd van het jaar horende deuntjes op de radio, gezelschapsspelletjes, nepsneeuw op de ramen en een overvloed aan hapjes en drankjes. Niets kan meer misgaan. Of toch?
De meubels en misschien zelfs hondenmand zijn verschoven vanwege de visite op pakjesavond, of omdat de kerstboom of -stal juist in die hoek zo mooi tot zijn recht komt. De veranderde indeling van de in een gezellige kerstsfeer omgetoverde woonkamer, en de ongewone geuren en geluiden van het feestelijke decoratiemateriaal kunnen de hond onzeker maken. U merkt dat de hond zich ontheemd voelt in eigen huis doordat hij voortdurend in uw nabijheid wil vertoeven of uw aandacht blijft vragen. De voorbereidingen voor het kerstdiner, de drukte op uw werk, inkopen doen; de hond voelt uw druk om alles perfect te doen feilloos aan. U heeft eventjes minder tijd voor hem, en misschien bent u zelfs wat kribbig. Geef hem eens een extra knuffel, probeer die lange winterwandelingen toch in te plannen, en laat u tussen de voorbereidingen verleiden tot een spelletje of roep zijn hulp in: de apporterende hond is altijd bereid om hout voor de open haard te halen.

Gewei
De mooiste goede-wensen-kaart fröbelt u zelf: de glansrol is voor uw eigen hond. Het kan geen kwaad om uw hond eventjes een Santa-mutsje of rendiergewei op te zetten tijdens het fotograferen. Mogelijk vindt hij de aandacht zelfs leuk. Maar in feite doet u de hond er geen plezier mee. En laten we wel wezen: deze attributen zijn zo langzamerhand een beetje passé. Wees origineel.

O, kom er eens kijken
Geschenken in de schoen of onder de boom. Door de intense band met uw hond deelt hij in uw emoties: opwinding en geluk. Voor welke gelegenheid u en uw huisgenoten goedgeefs zijn, maakt niet uit. Uw blijdschap bij het openmaken van de cadeautjes doet hem evenveel plezier. Deel zulke momenten met hem, toon hem wat u gekregen heeft. Stop tijdens pakjesavond enkele surprises voor uw hond tussen de presentjes. Verras uw hond met een papieren doosje gevuld met voertjes of iets extra lekkers en dat omwikkeld is met veel pakpapier en touwtjes. Hiermee kan uw hond zich lekker lang amuseren.

Sleetje rijden
Van de stevige kartonnen doos van het kerstpakket kunt u een slee voor uw kleine druktemakertje knutselen. Snij de bovenkant van de doos af. Bind een touw in beide hoeken vast. Laat uw hondje plaatsnemen en trek langzaam de slee over de vloerbedekking vooruit, voor het parket vouwt u een deken onder de doos. Geen touw? Geen nood, duwen kan ook. Er zijn zelfs snelheidsduivels die hoe sneller ze gaan, des te meer pret ze hebben. Voor kleine hazenhartjes kunt u door er een dekentje in te leggen een speciaal mandje-voor-één-avond van maken.

Doggybag
December is de maand bij uitstek om gezellig buiten de deur te eten. Blijft uw hond thuis het fort bewaken, terwijl u gezellig uit dineert? Neem dan na afloop een doggybag met restjes vlees of wild als beloning voor hem mee.

Postbesteller
Een dagelijks karweitje voor uw hond: de stroom kerst-en-nieuwjaar-enveloppen uit de brievenbus halen. Uiteraard tegen beloning.

Uitdroging
De binnenshuis loeiende radiatoren zijn voor de hond met een dikke hondenjas vooral afzien. Door de centrale verwarming daalt de luchtvochtigheid in huis. Regelmatig drinken behoedt de hondenhuid voor uitdroging. Uw hond heeft permanent de beschikking over drinkwater maar drinkt te weinig? Menige hond drinkt graag regenwater. Plaats buiten een bak of plantenschotel om de druppels op te vangen. Het blijft droog? Giet langzaam klaterend kraanwater in een bak. Honden die in de wintermaanden te weinig drinken kunt u overhalen met bouillon voor extra vochtopname, of schotel hen zo nu en dan een kuipje met natvoer voor. Heeft uw hond huidproblemen? Schaf een luchtbevochtiger aan en hang waterreservoirs aan de radiatoren; ook uw huid zal u dankbaar zijn.

Voor in, onder en rondom de boom
Tijdens de feestmaand liggen er, zeker voor pups of onderzoekende honden, nogal wat gevaren op de loer. Vul zelf maar aan:

Verdonkeremanen
Het water loopt de hond uit de bek met al die lekkere kookluchtjes. Kook iets voor hem mee: mager soepvlees, een kipfiletje of visje. Voorproeven is gesneden koek voor uw hond: doe wat bouillon bij zijn brokken, of stop wat vlees of wild in de Kong. Het constante voorbijtrekken van geurtjes aan de hondenneus maakt hem begerig. Hij kan een ster worden in het stelen van voorbereide (kerst)maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan voedsel dat buiten of in de berging staat af te koelen. Berg alles ‘hoog en droog’ op, zodat uw hond er niet bij kan.

Zoete verleiding
Heel verleidelijk voor uw hartendiefje als u uit beeld bent en hij wordt er doodziek van. Stiekem chocoladeletters, kerstkransjes (hang ze niet in de boom), bonbons of noten stelen die in een zo voor het graaien schaaltje op de salontafel staan. 

Kerstborrel
Alcohol is ongeschikt voor honden en voor mensen die geen maat kunnen houden. Honden vinden aangeschoten of dronken personen vreemd omdat ze afwijkend gedrag vertonen. Eigenaars met een slok op willen hun hond nog weleens drank geven onder het mom van: ‘daar wordt hij rustig van’ en ‘mijn hond mag net als ik genieten van een glaasje’. Alcohol heeft een veel zwaardere werking bij honden dan bij mensen. Als gevolg van de opname van alcohol kunnen honden leverschade krijgen die leidt tot ernstige lichamelijke gevolgen.

De beeldjes van de kerststal onderzoeken en wegmoffelen (in de eigen mand), ruiken aan het mos, niezen van de potpourri of kerststukjes. Vooral pups nemen nog alles in de bek. Kijk uit met de glinsterende slierten lametta die voor het grijpen hangen. Zet de kerstboom goed vast, werk stroomkabels voor de verlichting (ook van het gourmetstel of de fonduepan) veilig weg en trek de stekker uit het stopcontact als de hond alleen achterblijft.

Opletten geblazen!
De meeste honden hebben ontzag voor vuur en zullen uit de buurt blijven van brandende (was)kaarsen. Plaats kaarsen stabiel en buiten de reikwijdte van de staartende hond. Steek ze alleen tijdens uw aanwezigheid aan. Geurkaarsen zijn extra aantrekkelijk voor uw hond om op te eten, bovendien kan een hond met gevoelige luchtwegen last krijgen van de walm.
Versier de tafel met veilige en zuinige LED kaarsjes.

Giftig
Het gros van de honden blijft weg van giftige planten zoals kerstster, euphorbia, hulst, maretak (mistletoe) en bessentakken. Houd onderzoekende typetjes (pups) in de gaten.

Jeuk
Van engelenhaar (gemaakt van glasvezel) en dennennaalden kunnen honden een allergische reactie in de vorm van een jeukende huiduitslag krijgen. Kies voor een kunstboom of een trendy alternatief.

De ballen
Zeker hangen die klassieke kerstballen van oma beeldig in de nostalgische kerstboom. Voorkom scheve gezichten en schaf vanwege uw onstuimige pup onbreekbare plastic, niet van echt te onderscheiden, kerstballen aan of versier de boom met trendy vilten hangers. 

Respect
Of uw hond bezoek juist verwelkomt of de deur uitkijkt, hangt van de individuele hond af. Net zoals het aangehaald worden door andermans kinderen. Creëer een veilig plekje voor de hond waar hij zich terug kan trekken als het hem allemaal teveel wordt. Maak de jonge gasten duidelijk dat de hond daar met rust gelaten moet worden.

Traditie
De Kersttoespraak voor aanvang van het diner bevat de regel dat er geen lekkers tijdens het eten aan de hond wordt toegestopt. Bespreek met de eters dat u geen bedelende hond aan de feestdis wilt. Dit ook in verband met te verwachten buikklachten zoals diarree.
Tijdens (of na) het kerstontbijt waar u zelfgebakken croissantjes serveert, mag de brave hond voor één keertje ‘aanschuiven’. Een leuk tijdverdrijf voor ongeduldige kinderen die moeilijk op hun plaats kunnen blijven, is om onder toezicht de hond iets te laten doen wat hij goed kan en leuk vindt. Bijvoorbeeld gedroogde stukjes vlees op te gooien die de hond uit de lucht vangt of zijn speelgoed apporteren in ruil voor mini halvemaantjes die u speciaal voor hem heeft meegebakken. Want laten we eerlijk zijn, de kinderen kunnen het toch niet laten om hem heimelijk iets toe te stoppen of ‘per ongeluk expres’ iets op de grond laten vallen. De kerststol bomvol rozijnen (zijn gedroogde druiven) is natuurlijk geen hondenvoer.

Spannende of ontspannende ervaring?
Een tripje naar de levende kerststal, de nagebouwde Noordpool bezoeken in het tuincentrum inclusief snuffelen aan ijsberen en rendiervellen, of slenteren tussen de meute op de sfeervolle kerstmarkt waar de hond alleen interesse heeft in de hevig geurende grillworst. De kerstbomen die als opsmuk aan lantaarnpalen gebonden zijn, nodigen de reutjes uit tot een heuse wedstrijd ‘kerstboomplassen’.  
Maak de lange wandeling in de vroege avond als de straatlantaarns aanfloepen. U zult merken dat de gure wind van overdag aangenaam is gaan liggen. Het vertrouwde straatbeeld is veranderd. Heldere nachten net boven of onder het vriespunt: uw hond ademt net als uzelf witte wasem uit. Voor uw hond zijn kerstversieringen met veel poeha zoals een Kerstman (inclusief rendieren) in een voortuin, uitbundige guirlandes, gekleurde flikkerende kerstlampjes langs het raamkozijn die niet zouden misstaan in een disco, de adventkrans aan deuren en billboards om lantaarnpalen, een vreemde gewaarwording. Begeleid hem als hij daardoor van slag raakt: hij mag dichterbij onderzoeken en eraan ruiken totdat zijn animo verdwijnt.

In het donker zijn u en uw hond minder zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers. Een oplaadbare lichtgevende halsband, een reflecterend tuigje, lichtgevende strips om uw bovenarmen, en een zaklamp paraat, zijn er voor uw beider bescherming.

Model: Zazzi Foto: Jos Pieko


Kluifje wenst iedereen feestdagen!

Tekst: Cela den Biesen www.kluifje.com