maandag 27 november 2017

HOEVEEL TIJD KOST EEN HOND?

ongeacht de weersomstandigheden eruit

Is Rover tijdrovend?

Bovenstaande vraag kan met een volmondig ‘Ja!’ bevestigd worden. Een hond neem je omdat je er affiniteit mee hebt en je elkaars gezelschap op prijsstelt. Het zou je geen enkele moeite moeten kosten om dingen met hem te delen, voor hem te doen of te laten. Voor de twijfelaars en cijferaars onder de (toekomstige) eigenaars is er een stapsgewijze berekening gemaakt. Want hoeveel tijd moet je nou werkelijk inruimen voor huisgenoot hond?

Type

De soort hond maakt het verschil. Is de beoogde hond bedoeld om mee te sporten, als gezelschapshond, als hobby, of gaat hij (deels) buiten dienst doen als beveiliger en bewaker? Is de hond rustig of druk van aard? Heeft de hond fysiek veel of juist weinig beweging nodig?

Werk- en jachthonden en speelse jonge honden zullen de meeste tijd in beslag nemen omdat ze een groetere energiebehoefte hebben. Allen hebben een flinke bewegingsdrang. Is hij bijvoorbeeld geschikt om langs de fiets te draven? Voor werkhonden zul je een (vervangende) activiteit moeten zoeken die aansluit bij hun oorspronkelijke arbeid. NB Een Border Collie is na drie uur net opgewarmd! Bij jachthonden moet hun hang naar avontuur verzadigd worden. Honden die bruisen van energie dien je bezig te houden, omdat ze anders zelf (ongewenst) vertier gaan zoeken. Vanuit de optiek van de hond is ‘24/7 met zijn baas in de weer zijn’ verreweg het ideaal.

Leeftijd

Kies je voor een blanco pup waarvan je de harde schijf nog zelf moet vullen, een jonge hond die barst van de energie (en moeilijk de aandacht bij de les kan houden) en die je nog alles moet bijbrengen, een tweedehandshond die je in zijn nieuwe wereld moet introduceren, een volwassen bijschaafhond die nog overal voor in is, of een bejaarde hond die blij is met liefde, aandacht en korte uitjes? Dit alles behoort vóór de aanschaf overwogen worden.

Opvoeding

Omdat de eigenaar verantwoordelijk is voor zijn hond, ben je verplicht hem deugdelijk op te voeden. De eerste twee jaren zijn een intensief karwei, dat je gerust in hondenjaren mag tellen. Leren kost tijd, geduld en vreet energie. Is die periode succesvol afgerond dan is dat een investering voor de rest van jullie leven waar je zowel uit en thuis profijt van hebt. Het is niet zo dat je na het leggen van een slide basis achterover kunt leunen. Observeren, begeleiden en bijsturen blijven noodzakelijk. Met een pup komen er naast het opvoeden allerlei zaken bij. Het leren lopen aan de leiband, actief zindelijk maken (plus dweilen en opruimen), benchtraining, het gefaseerd alleen leren blijven (het opbouwen gaat met minuten), en het meermaals per dag en tijdens slapeloze nachten naar buiten laten in het prille beginstadium. Pups kunnen vanwege de nog bescheiden blaasinhoud, beperkter hun plas ophouden. Aanvankelijk zul je de pup ’s nachts enkele malen kort buiten moeten laten. Of voor de optie kiezen: overdreven laat naar bed en extreem vroeg op. Het aantal keren naar buiten varieert van twaalf keer voor een pup tot vier keer voor de volwassen hond per etmaal. Na die periode kunnen er best nog ongelukjes gebeuren. Shit happens. Plus een hond kan ziek worden (denk hierbij aan diarree) of gewond raken (slecht ter been), waardoor er een afwijkend uitlaatpatroon ontstaat.


trainen, oefenen en herhalen

Uitlaten

Een hond bepaalt voor een aanzienlijk gedeelte je dagritme. Al heeft de hond een flinke lap grond ter beschikking, minstens eenmaal daags als afleiding eropuit is een beproefd recept om de verveling te verdrijven. Wandelen doen de meeste eigenaars meestal op ongeveer hetzelfde tijdstip, al kun je best een marge aanhouden om de hond niet te afhankelijk van de klok te maken. Gemiddeld wordt een hond vier keer per dag  uitgelaten. Wandelingen zijn bedoeld voor: de blaas en maag te legen, fysiek en mentaal moe te worden, snuffelen(en route) de krant lezen, en bij de toegang van een speelweide het ‘gastenboek’ doornemen), soortgenoten te ontmoeten, vrij te rennen en te spelen. Je kunt kiezen voor twee langere losloopwandelingen à 60 - 120 min. en twee twintig-minuten-ommetjes (aan de lijn) zoals de avondroute. Het zou overbodig moeten zijn maar tijdens barre weersomstandigheden, of tijdens een spannende film moet de hond er als gebruikelijk uit. Een of twee keer per week de uitlaatservice inschakelen, is voor de hond die dol is op andere honden een leuk verzetje. Houd je niet van wandelen of ben je daartoe lichamelijk niet in staat, kortom ‘is uitlaten een opgave voor jou’, neem dan geen hond. Vergeet bij de optelsom aan het einde niet de tijd die nodig is voor het afdrogen van de hond na een natte wandeling (het wassen na een happy roll in …, het verzorgen van de vacht, en voetzolen en poten (na een sneeuwuitje).


Opleiding & training

Of je nu een hondenschool bezoekt of jouw hond zelf alles bijbrengt, wijzer worden vraagt een flinke tijdsinvestering. Onderwijs (per lesuur inclusief de trip: 60 - 120 min.): van puppyklas, beginners tot gevorderden cursussen tot recreatieve (zwemles) en sportieve activiteiten en workshops. Tel bij het trainen op de hondenschool de autoritjes op (eerst leren dat meerijden fijn is) en de herhaaldelijke korte oefensessies van steeds maximaal 5 à 10 min. per dag op. Vanzelfsprekend onderneem je met je pup extra uitjes (twee keer per week 30 min.) om hem bekend te maken met de buitenwereld. Om hem te socialiseren met andere honden en te laten wennen aan grote en kleine mensen: 3 x 15 minuten omgangsleer.
Spijker je theoretische kennis voortdurend bij door middel van leesvoer. Het begrijpend lezen van een rashondenboek, een opvoedkundig boek, het maandblad Onze Hond, of chatten op fora/Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hondenland. Tel uit je winst!


Tijdverdrijf

Mensen maken voor zichzelf verschil tussen werk en vrijetijdsbesteding. De hond maakt de term niet uit, als het maar leuk is wat jullie samen doen en beleven. Hondensport (in het vrije weekend) beoefenen is voor de hond beide: ontspanning en geconcentreerd werken. Jouw hond laat blijken dat hij iets leuk vindt door zijn enthousiasme in combinatie met ontspannenheid en tevredenheid.
Voor spelen, stoeien en ravotten las je korte pauzes in. Tussen alle bedrijvigheid door kun je hem bij jouw activiteiten betrekken en opdrachtjes verzinnen. Door hondse zaken te integreren tijdens bezigheden plant je alvast wat zaadjes voor als er problemen ontstaan. Speelse bemoeienis verdeeld over meerdere keren per dag beslaat opgeteld al gauw anderhalf uur. 

Verzorging

De tijd die je kwijt bent aan kammen en borstelen hangt van het soort vacht af. Heeft jouw hond een bewerkelijke haardos die elke dag gekamd moet worden, of een gemiddelde ongecompliceerde vacht waar je met één uitgebreide borstelbeurt per week kunt volstaan? Een standaard servicebeurt van 30 min. per dag tot een uur per week voor groot onderhoud. Tandenpoetsen gebeurt bij voorkeur elke dag of minimaal drie keer per week (gebitsverzorging 15 min.). Oren nakijken en schoonmaken, voeten controleren en verzorgen, wasbeurten. Teken- en vlooiencheck. Eventuele medische verzorging. Tel het erbij.
Het schoonhouden van je huis: extra stofzuigen vanwege ronddwarrelende haren. Dweilen: een hond sleept nogal wat zand en bagger mee naar binnen. Het wassen van dekens, hoezen van mand of kussen, en handdoeken om de hond af te drogen. (Modder)schoenen poetsen mag je op het lijstje niet ontbreken.

Etenstijd

Koop je kant-en-klare maaltijden voor jouw hond of bereid je zijn maaltijden zelf? Krijgt de hond tussendoortjes (waarvoor hij in ruil iets moet doen)? Reken de tijd om boodschappen en de afwas te doen erbij. Half uur tot … completeer zelf.

tafelmanieren bijbrengen

Aanwezigheidspremie

Thuis is waar je baas is. Honden zijn roedeldieren die van gezelschap houden. Elke hond heeft recht op kwaliteitstijd: persoonlijke aandacht, aaisessies, geknuffel en gewoon genieten van elkaars nabijheid. Reken uit hoeveel real time je met elkaar kunt doorbrengen. Als je veel en vaak van huis bent, kun je beter geen hond nemen ( of je hond met iemand delen, zoals een oppasoma en/of -opa) Redelijk voor een hond is om circa 3  of 4 uur per dag alleen te kunnen zijn. Leuk vinden de meesten het allerminst. En zeg nou zelf, je hebt de hond niet aangeschaft om hem thuis in zijn uppie te laten verpieteren. Overdag ben je minimaal 6 uur aanwezig.

Nachtrust

Naast inspanning heeft een hond voldoende rust nodig. Honden kunnen wel 16 uur per etmaal slapen. De meesten zijn echter wakkere jongens die met beduidend minder slaap toekomen. Ze zullen overdag heus een oogje dichtknijpen, toch houden ze je, zonder dat het jou opvalt, in de gaten. Bovendien voelen ze je aanwezigheid. Slaapt de hond afgezonderd, dus niet bij jou op de slaapkamer, dan wordt de duur (circa 8 uren) die je in bed ligt, afgetrokken van het totaal van 24 uren.

Weg

Een hond neem je voor een hondenleven lang. Meer dan eens zul je, al dan niet, spontaan je dagschema moeten wijzigen. Je kunt een hond helaas niet overal mee naar toenemen en een hond kan niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat je soms eerder naar huis moet gaan terwijl het ergens net zo gezellig is, of tussentijds naar huis gaan om hem uit te laten. Vanzelfsprekend zul je bij weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met de hond. Dat wordt een oppas regelen of hem naar een pension brengen en ophalen. Is je hond ziek dan bekommer je je uiteraard thuis om hem.


Zelfreflectie

Hoeveel tijd wil en kun je vrijmaken? Stel: je hebt twee (schoolgaande) kinderen en een parttime baan. Daarnaast bestier je een druk huishouden (boodschappen doen, koken, poetsen, klusjes et cetera) spreek je af met familie en vrienden, en neem je deel aan overige activiteiten. Je snapt het al: ben jij een organisatietalent dat efficiënt kan plannen, of kom je zonder hond al tijd tekort voor al je bezigheden? Hoewel je binnen het gezin taken kunt verdelen, kun je er donder op zeggen dat het meeste werk op de schouders van één iemand terecht komt. Als jij dit leest, bij jij dat naar alle waarschijnlijkheid.


Conclusie

Bereken het aantal uren dat je elke dag nodig hebt voor reguliere beslommeringen zoals slapen, werken, eten, winkelen, uitgaan en huishoudelijke taken. Trek het totaal af van 24. Nu weet je hoeveel tijd je maximaal over hebt om aan je hond te besteden. Calculeer hoeveel uren je per dag thuis bent en hoeveel je van die tijd beschikbaar bent voor de hond. Blijven er minder dan 6 uren per dag over voor je hond, doe jezelf en hem dan een plezier: begin er niet aan. Voor wie geen zin heeft in een algebra opgave: het hebben van en zorgen voor een hond is een fulltime job. 

Tekst: Cela den Biesen