zaterdag 25 november 2017

WAT KOST EEN HOND?Aan elke hond hangt een prijskaartje. Deze schat  is voor geen geld te koop.

Kostenplaatje voor een hondenleven lang van Aanschaf tot Zorgplicht

Voor jouw beste vriend heb je vanzelfsprekend alles over en voor geen goud missen wil je hem missen: welbeschouwd is hij onbetaalbaar. Toch kun je aan het hebben en houden van een huisdier een prijskaartje aanhangen. Een baas heeft de minimale verplichting om een hond de meest elementaire behoeften zoals eten, drinkwater, onderdak en uitloop te bieden. Er komt echter veel meer bij kijken. Je hebt financiële middelen nodig om (onverwachte) bijkomende zaken te bekostigen plus de inzet om voldoende tijd en energie aan je hond te spenderen. Jouw beloning hiervoor: plezier voor twee. Zijn onvoorwaardelijke loyaliteit en aanhankelijkheid krijg je er gratis en voor niks bij. De verbintenis tussen baas en hond is een levenslang contract met bijbehorende voorwaarden: de lusten en de lasten. Aan de hand van de beschreven begroting kun je ongeveer uitrekenen wat jouw specifieke uitgavenpatroon kan worden en hoeveel tijd een hond daadwerkelijk kost.

Aanschaf
Inkoopprijzen van voor nop tot exorbitante bedragen.
Prijsindicatie: een gratis krijgertje via een particulier die een goed thuis belangrijker vindt dan harde cash. € 100 voor een asielhond (exclusief vrijwillige gift). NB senioren zijn de helft goedkoper.  € 150 - € 500 voor een merkloos exemplaar via de (dubieuze) handel. € 800 - € 2000 voor een rashond van erkende bij de Raad van Beheer aangesloten fokkers.

Accessoires
Zoals garderobe, textiel en vaatwerk. (Wandel)schoenen en specifieke kleding voor de baas.
Prijsindicatie per stuk: (rol)lijnen, halsbanden, tuigjes, penning € 20. Handdoeken en (auto)plaids € 15. Voer- en drinkbakken, waterfles € 15. Speelgoed € 20
Bespaartip: Koop deugdelijk en veilig materiaal dat lang meegaat.

Research naar sport- en spelattributen. Van fun tot functioneel
Blaftax
Ruim 71% van de Nederlandse gemeenten heffen hondenbelasting. Wanbetalers maken kans op een boete.
Prijsindicatie: afhankelijk van de gemeente waarin je woont. € 25 - € 116 voor één hond. Volgende hond(en) is in verhouding relatief duurder.

Catering
Alle ‘compleet hondenvoer’ is kwalitatief in orde. Er bestaat wel onderscheid tussen hoogwaardig voer, speciaal voer (bijvoorbeeld voor bepaalde aandoeningen) en standaardvoer. Graadmeters voor het optimale voer voor jouw hond: hij zit lekker in zijn vel, heeft geen (medische) klachten en produceert weinig en consistente ontlasting.
Prijsindicatie:  € 7 - € 70 per maand.
Bespaartip: traktaties kun je zo goedkoop of duur maken als je wilt. Speciale hondensnacks zijn prijzig; wees creatief met alternatieven in de vorm van (restjes) etenswaar geschikt voor dierlijke consumptie.

Chippen
Eenmalig.
Prijsindicatie: € 30

Gezondheid
De prijzen van inentingen verschillen sterk doordat de samenstelling van de cocktails steeds wisselt. Dit komt deels door de duur van de afzonderlijke werkzame entstof. Prijsindicatie: over een heel hondenleven gerekend, los van onvoorziene excessieve medische ingrepen, laat je € 100 euro per jaar bij de dierenarts achter. De consultprijs verschilt sterk per regio: van € 20 - € 37,50. Entingen € 40 - € 90. Honden EHBO kit € 40. Kies je voor titeren dan ben je rond de € 40 kwijt.
Bespaartips: Dierenartsen bieden regelmatig kortingacties aan.

Een ziektekostenverzekering is zeker het overwegen waard. Vraag aan jouw dierenarts met welke verzekering hij of zij goede ervaringen heeft. Maandbedrag ligt aan de grootte, de leeftijd en het soort € 180 per jaar.
halsjuweel en gps tracker ineen
Logistiek
Ondernemende honden gaan graag op stap. Om niet altijd het geijkte blokje om te hoeven, (en voor ritjes naar de trimsalon, dierenarts en hondenclub) is een kekke (draag)tas voor mini-hondjes in het openbaar vervoer handig. Een fietskar of -mand bewijst zijn dienst voor kleine of middelgrote honden. Een XL exemplaar prefereert een auto, het liefst met airconditioning voor het ultieme rijcomfort. Een passend veiligheidstuig of transportbox die je tevens kunt gebruiken voor in het vliegtuig zijn geen overbodige luxe.
Prijsindicatie: tas € 45. Manden € 60. Transportboxen van € 40 - € 160. Fietskar € 140. Loopplank € 70. Reiskosten: het (brandstof)budget is afhankelijk van het aantal gemaakte kilometers.

Maintainance
Ter onderhoud is eenmaal per week borstelen voldoende. In de ruiperiode mag men de hondenvacht naar behoefte extra kammen. Tandenpoetsen minimaal tweemaal per week; elke dag mag. Zorg voor voldoende kauwmateriaal. De hond kan men wassen indien nodig. Een (uitgebreide) trimbeurt is afhankelijk van het ras en de conditie van de vacht; variërend van twee tot achtmaal per jaar.
Prijsindicatie: borstel en kam € 20. Tandpasta inclusief tandenborstel vanaf € 6. Kluifjes van gedroogde runderhuid vanaf € 0,50. Shampoo € 12. Vlooienbestrijding  vanaf  € 5. Wormkuur  € 40 (= 4 x) per jaar. Trimmen € 50.
Bespaartips: poets regelmatig de tanden van je hond. Dit voorkomt of stelt een dure gebitssanering onder narcose uit. Zorg dat jouw hond een trimbeurt toelaat zodat de hond niet onder narcose hoeft.
Tijd: borstelbeurt half uur. Tandenpoetsen enkele minuten per keer. Zelf wassen, drogen, föhnen inclusief opruimen 2 à 3 uren. Vlooien- en tekeninspectie 10 minuten.  (Extra stofzuigen 10 minuten per keer)

My space
Je kunt je hond huisvesten in een buitenkennel of gezellig binnenshuis houden of een combinatie van beide. Een hond kan best op een flat (voorzien van een lift!) gehouden worden mits hij voldoende bewegingsruimte, afleiding en uitloop heeft; dit vraagt extra van je tijd.
Prijsindicatie: manden en ligkussens van € 25 tot flinke bedragen voor een luxe designbank. (Multifunctionele) bench € 40 - € 400. Kant-en-klare buitenkennel € 800 - € 2000.

Ontspanning
Sommige vormen van vrijetijdsbesteding zijn kosteloos, voor andere moet je diep in de buidel tasten. Wat ze gemeen hebben: ze vergen allemaal veel tijd en inspanning.
Gratis: wandelen, joggen of fietsen met je hond, massages geven, spelletjes doen.
Betalen: shows, wedstrijden, examens, workshops, inschrijfgelden, reis- en eventuele verblijfkosten.
Prijsindicatie: vanaf € 25 per activiteit.

Opleidingen
Met je hond naar school is behalve een leuke hobby ook een leerzame ervaring voor beiden. Het cursusaanbod is enorm: van pup tot vergevorderde, van gehoorzaamheid en veiligheid tot sport en spel. Stimuleer een carrière voor je hond met de juiste opleiding.
Prijsindicatie cursussen: € 75 - € 120 voor 10 lessen. Trainingsattributen vanaf € 10.
Bespaartip: Spijker je theoretische kennis voortdurend bij door middel van leesvoer. Neem daarvoor een bibliotheekabonnement of ruil boeken met hondenkennissen.
Tijd: ligt eraan hoe fanatiek jullie zijn. In de regel twee lesuren in de week exclusief reistijd. Elke dag verscheidene malen vijf tot tien minuten oefenen.
Het is verstandig om bij gedragsproblemen professionele hulp in te schakelen. De Kynologisch gedragstherapeut is vrij in het bepalen van zijn tarief.
Prijsindicatie: € 90 -  € 150 voor het eerste consult. Eén tot vijf vervolgsessies € 55 per uur. Bedragen zijn exclusief kilometervergoeding.
Bespaartip: Een gelukkige, tevreden en opgevoede hond is een genot om te hebben en zal geringe animo vertonen om de boel te slopen.

Pauzeren en luchten
Naast het verplichte uitlaten (weer of geen weer) om zijn dagelijkse behoefte te deponeren, heeft een hond poten gekregen om mee te bewegen. Hij raakt zijn energie kwijt door (los van de lijn) te wandelen, te stoeien, te draven of te zwemmen. Snuffelen en spelletjes (ook thuis doen) zorgen voor geestelijke uitdaging. Voor eigenaren met onvoldoende tijd of die hun hond een extra verzetje gunnen bestaat er de uitlaatservice.
Prijsindicatie: poepzakjes en -houder vanaf € 0,45.  Professioneel uitlaten € 8 per uur.  
Bespaartip: ruil denkspelletjes of koop ze tweedehands.
Tijd: Naar gelang de behoefte van de individuele hond bedraagt de uitlaattijd minstens twee uur per dag, uitgesmeerd over minimaal drie wandelingen.

Planning
Gaat de hond mee op vakantie, bivakkeert hij thuis met een oppas, logeert hij bij familie of vrienden of verblijft hij in een dierenpension? 
Prijsindicatie: aanvullende vaccinaties, tabletten en bloedtesten verplicht voor een bepaalde  buitenlandse reisbestemming kunnen oplopen tot € 300. Bedankje voor de particuliere oppas € 20 - 50. Dierenpension per dag € 12 - € 16.

Relatiemanagement
Honden zijn sociale dieren. Ze hebben naast toewijding en aandacht van hun mens(en), plezierig contact nodig met soortgenoten en andere dieren. Meerdere honden of dieren die samen wonen kunnen elkaar bezighouden. Investeer voldoende tijd en energie in je hond. Aaisessies of gewoon samen dingen doen (daar heb je hem toch voor aangeschaft) verstevigen jullie band.
Tijd: het zorgen voor een hond is een parttime job. Bereken het aantal uren dat je elke dag nodig hebt voor reguliere beslommeringen zoals slapen, werken, boodschappen doen en huishoudelijke taken. Trek het totaal af van 24. Nu weet je hoeveel tijd je maximaal over hebt om aan je hond te besteden.


je nieuwe outfit showen: van fun tot functioneel

Schade
Jouw hond kan schade aan anderen berokkenen. Hij kan bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaken waar derden bij betrokken zijn, een soortgenoot verwonden of andermans eigendom vernielen. Zorg dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt die letsel- en zaakschade veroorzaakt door jouw hond dekt.
Prijsindicatie: € 60 per jaar.

Uitdiensttreding
Het percentage honden dat uit zichzelf afscheid neemt bedraagt slechts enkele procenten. Wanneer het einde van een hondenleven nadert zal er daarom in de meeste gevallen gekozen worden voor euthanasie. Dat kan bij de dierenarts of thuis in de vertrouwde omgeving (hier geldt een hoger tarief voor).
Prijsindicatie: euthanasie kost afhankelijk van het gewicht € 65 - € 90. Wordt de overleden hond ter destructie aangeboden dan bedragen de additionele kosten € 10 - € 25. De uitgave voor een crematie zijn afhankelijk van het gewicht van de hond, en of je een individuele of een collectieve verbranding wenst. Apart cremeren kost € 125 - € 225, gezamenlijk € 70 - € 150. Optioneel zijn herdenkingsparafernalia vanaf € 40.

Zorgplicht
Een eigenaar is volledig verantwoordelijk voor het welzijn van zijn hond. Houd je hond in goede conditie, zorg dat je elkaar begrijpt en voldoe aan zijn behoeften.
*Genoemde bedragen geven een gemiddelde weer en zijn slechts een indicatie die afhankelijk is van factoren zoals maat, grootte, ras en leeftijd van de hond.

Tekst & foto’s: Cela den Biesen www.kluifje.com