zaterdag 11 november 2017

VERHUIZEN MET HOND

Origami 'I'm moved' by Jeff Rutzky

Let’s move!
Honden zijn gewoontedieren. Ze hechten sterker aan hun eigenaar en aan routine dan aan hun woonomgeving. Impliceert dat automatisch dat honden geen tot weinig problemen ondervinden bij een gezamenlijke verhuizing en zich automatisch aanpassen? Hondenmanieren onderzocht transfers. We konden niet anders dan constateren dat de aard van het beestje en de band tussen jou en je hond de doorslag geven.

Menige stresskip schiet al in een spagaat als je de koffers pakt voor een al dan niet gezamenlijke vakantie. Laat staan dat de hele huisraad met dekens wordt omwikkeld voor een aanstaande verhuizing. Vanwege het werk van mijn vader trokken we vroeger menige keer door het land en de flexibele hond ging gewoon mee. Ik kan me niet herinneren dat we daar speciaal aandacht aan schonken. Behalve die ene keer dat we van zuid naar noord migreerden en de hond en ik voorin naast de bonkige chauffeur van de verhuiswagen mochten meerijden. Wat vonden we de weg vanaf onze hoge zitplaats ernaartoe spannend. Ik kreeg een nieuwe inrichting voor mijn kersverse kamer, de evenwichtige fiks koos zelf het tochtige halletje naast de woonkamer uit waar groen velours als bodembedekker lag. Hij was er content mee en dat was het voornaamste.

Samen verkassen. We hebben allemaal tijd nodig om ons aan te passen. Ga je op de bestaande situatie vooruit, dan zal je vlugger aarden. Ga je er op achteruit, dan zul je meer moeite hebben om te acclimatiseren. Voor de gemoedsrust van de hond is voldoende bewegingvrijheid een must. Verandering van omgeving: wennen aan een andere indeling en opstelling binnenshuis, nieuwe geluiden thuisbrengen en accepteren, geuren opsnuiven en detecteren, dieren ontmoeten en vrienden maken, en een vreemde routing voor de wandeling accepteren. Verhuizen van een appartement naar een huis met tuin, of juist van de drukte met meer afleiding naar achteraf wonen. Het ligt er maar net aan wat de wensen van de individuele hond zijn. Houdt hij van rust en heeft hij in zijn nieuwe thuis veel minder te bewaken (lees: blaffen)? Of is je balkonhond juist een beweeglijk type dat zich nu eindelijk kan uitleven op de eigen grasmat?
Bestonden er issues met de hond op bijvoorbeeld het gebied van blaffen naar voorbijgangers langs het oude adres, grommend de post uit de brievenbus versnipperen, te fel reageren op de bel, rennen langs de tuinafscheiding? Op je nieuwe adres gelden nieuwe regels. Omdat iedereen uit zijn gewone doen is, je allemaal nog je weg moet vinden, gaat een gewijzigde standaardprocedure invoeren meer ongemerkt en dus gemakkelijker.
Tijdens het eerste uitje zal de hond vermoedelijk in extase geraken. Net als jij moet hij buiten zijn weg vinden; dat kan hem onzeker of juist uitgelaten maken. Als nieuwkomer is de eerste indruk alles bepalend. Hij moet vrienden maken en zich zien te handhaven tussen onbekende hondenroedels met een gevestigde rangorde.

Tips om een transfer op rolletjes te laten verlopen:

-  Als je de mogelijkheid hebt, kies dan je domicilie in een diervriendelijke omgeving. Niet alleen qua uitlaatmogelijkheden, maar ook qua tolerantie van de wijkbewoners.

-  Neem, als dat veilig kan, tijdens het klussen in de nieuwe woning je hond mee. Zo kan de hond geleidelijk wennen aan de nieuwe stek.

-  Breng de hond op de rommelige verhuisdag onder bij iemand waar hij graag vertoeft. Zo heb jij de handen vrij en heeft de hond een relaxte dag.

-  Is de hond bij de verhuizing aanwezig? Geef hem dan op een speciaal voor hem bestemd plekje waar hij niemand in de weg zit of loopt, iets te doen. Bijvoorbeeld een verhuisdoos met papiersnippers waarin zijn favoriete knuffels, speelgoed en lekkers verstopt zitten. Veel volk over de vloer om te helpen? Bezitterige regelneven een smakelijke bot om op te kluiven of een nieuw speeltje geven, is dan een slecht idee.

- Wijs hem waar voortaan zijn voer/waterbak en zijn mand staan, en waar hij verder op mag rusten.

-  Met alle commotie en openstaande deuren moet je de hond geen enkele kans geven om weg te kunnen glippen.

-  Regel van te voren wie de hond op zijn vaste tijdstip uitlaat. In alle hectiek zou je jouw beste vriend zomaar over het hoofd zien.

-  Betrek de hond bij de inrichting. Als alles op zijn plaats staat, geef je de hond een rondleiding: ontdek je plekje. Hij mag de indeling van de meubels keuren. Staat volgens de hond de bank dicht genoeg bij het raam en staat zijn mand op een strategische plek?
 -  De onbekende buurt verkennen, doe je vooralsnog met een aangelijnde hond, omdat je niet weet hoe hij in en op de nieuwe situatie zal reageren.

- Gun je hond tijdens de wandeling alle tijd om te snuffelen en vlaggetjes te planten - de buurthonden zijn net zo benieuwd naar de  indringer van hun territorium.

-  Laat de hond, indien dat mogelijk is, zelf de loop bepalen. Wandel een aantal dagen eenzelfde parcours voordat je wisselt. Overvoer de hond niet met nieuwigheden, als je ziet dat dit hem van zijn stuk brengt.

- Als de hond lekker in zijn vel zit, mag hij met onbekende soortgenoten kennismaken.
-  Pas als de hond weet waar hij thuishoort en hij vertrouwd is geraakt met zijn nieuwe omgeving kun je de voorheen loslopende hond, zonder lijn laten lopen.

-  Het spreekt voor zich dat je de na de grote verhuisdag nog allerlei kleine aankleeddingetjes in huis moet doen. Prima, een paar snipperdagen geeft de hond ook wat meer tijd om te betijen. Bouw het alleen thuis blijven net zo op zoals je dat deed toen de hond nog een pup was.

- Verwittig de buren om in het begin tijdens jouw afwezigheid opmerkzaam te zijn op geblaf en/of gehuil. Heeft de hond extra tijd nodig om te gedijen, bespreek dit dan met de buren. Misschien bieden ze aan om bij gelegenheid op de hond te passen, of even aan te wippen ter geruststelling. Een open communicatie met je buren kan een hoop ellende voorkomen.

- Is je hond ondanks alle voorzorgsmaatregelen een beetje van slag? Houd zoveel mogelijk jullie vertrouwde schema aan en geef hem wezenlijke aandacht. Waarschijnlijk mist hij zijn vroegere speelkameraadjes. Spreek met de vorige vriendjesbazen af om elkaar op een vrije dag te ontmoeten. 

Tekst: Cela den Biesen Kluifje