maandag 13 november 2017

URBAN UITDAGINGEN


Urban uitdagingen
Vallende blaadjes en het vroege donker kunnen de animo om lange middagwandelingen te maken bij eigenaars doen afnemen. Bij honden is dat juist omgekeerd. Zij doen door de frisse kou en de veranderde herfstige omgeving hernieuwde energie op. Ga gezellig met de hele bubs luchten! Geen stadsduiven opjagen of een potje voetbal met die aardige buurjongetjes waar uw hond er met de bal vandoor zal gaan. Wél een breed scala aan fysieke en mentale urban uitdagingen voor u en uw hond.

Bladblazer
Bent u in een feestelijke stemming? Strooi dan een confettiregen van (herfst)bladeren. Raap een hoop droge bladeren op. Gooi ‘m van de hond af de lucht in. Naar blaadjes happen is (in)spannend. Een enkel keertje op het asfalt op en neer springen is geen ramp. Kan de hond geen genoeg krijgen van die bonte bladerbui, kies dan liever voor een dempende ondergrond zoals een trapveldje of het parkgazon. Of veroorzaak op uw eigen grasmat met de bladblower een wervelwind waar de hond mee kan stoeien.

Tussen deze goudgetinte puzzelstukjes is het speeltje goed gecamoufleerd.

Strooigoed
Strooi enkele koekjes of brokjes tussen de gevallen bladeren op het trottoir en geef het commando ‘zoek’. Deze intensieve en smakelijke zoekactie komt later vast en zeker nog eens van pas als u de hond in een bepaalde situatie wilt afleiden of op u gefocust wilt houden.
Voer zoeken tijdens de wandeling is minder geschikt voor een op lekkernijen gefocuste hond. Hij kan het spelletje opvatten als een provocatie om tijdens een wandeling op zoek te gaan naar iets eetbaars. Voor deze lekkerbek kunt u het volgende alternatief gebruiken: een speeltje zoals een rubberen kong verstoppen. Toon het van te voren, zodat hij weet naar welk voorwerp hij op zoek is. Optioneel kunt u er als vindersloon een brokje in doen.
   

Verstrooiing: lekker en leuk. Maar pas op dat het koekje niet van het trottoir rolt zoals hier

Gooien
Onderweg nadert iets of iemand waar uw hond een hekel aan heeft of angstig voor is (zoals willekeurig spuitende fonteintjes). Een effectieve afleidingsmanoeuvre (in plaats van de koekjes zo uit de hand in de bek te stoppen) is om telkens een koekje een metertje voor of naast hem op de stoep te gooien. Uw hond zal zo intens met zijn neus bezig zijn, dat hij geen oog meer voor de rest van zijn omgeving heeft. Verbind er bijvoorbeeld het commando ‘kom we gaan gooien aan’, Go hunt, of het uitnodigende ‘gooien?’ aan. Vergezeld van een gooigebaar met de arm (hand in de zak; ik pak een koekje, waarna u de hand of arm zijwaarts omhoog steekt) is het voor de hond al snel begrijpelijke taal: daar valt wat te halen. Na luttele keren zult u een blijvend effect merken. Ook onweerstaanbaar als uw loslopende hond minder genegen is  te komen.

hand- of wegwijzer?

Van wanten weten
Laat ‘per ongeluk’ een want vallen, ‘vergeet’ uw muts op een parkbankje of hang uw sjaal aan de wilgen. Vraag op verbaasde toon aan de hond of hij het verlorene helpt zoeken: waar is mijn … gebleven?


Kiekeboe
Speel ouderwets verstoppertje met het hele gezin. Verschuilen in een portiek, wachten om de hoek van een huis, een steegje in, en om beurten zoeken. Voor uw hond is dat kinderspel. Neem bij schemer of in het donker een zaklamp mee. Schijn ermee op de grond of tegen de muur en maak flitsende figuren die de hond wil ‘vangen’.


Schoolreisje
Samen met de hele familie een wandeling in de buitenlucht maken. De hond moet zijn ‘roedel’ - net als de juf de kinderhoofdjes van haar klas telt - bij elkaar houden. Roep regelmatig: waar is …? Laat de hond flink op en neer drentelen. Herderen is een uitputtende taak waar de hond lekker moe van wordt.

Superskip collecteert

Trick or treat
Samen met de kids tijdens Halloween langs de deuren gaan voor lekkers. Onderweg zijn er genoeg onderhoudende spelletjes. Treetjes op- en aflopen. Voor of achter een tuinpoortje blijven wachten. Aan deuren snuffelen en precies weten waar (bekende) soortgenoten wonen - u kunt dit vaak controleren aan de hand van de ‘hier waak ik’ schildjes. Of u kunt samen vaste adresjes aandoen waar de hond steevast een koekje scoort zoals de dierenwinkel of een buurtgenoot die graag voor suikeroom of -tante speelt. U zult versteld staan hoeveel ‘smakelijke’ namen uw hond kent.

vooraf controleren op veiligheid!

Hout naast de deur
In het bos komt u ze vast weleens tegen: grote bergen opgestapelde boomstammen. In stedelijk gebied vindt u de minivariant als openhaardhout onder een afdakje langs of achter het huis. U kunt in de openingen een brokje of een speurlapje stoppen. Kleinere honden kunnen over de houtblokken lopen.


Stijgers en dalers
Wat altijd leuk blijft is (samen) over lage muurtjes klauteren, springen of lopen. Over een bruggetje slenteren en naar beneden durven kijken. In de lengte of breedte de treden van een enorme trap nemen. Op een bankje klimmen (let op dat de pootjes niet tussen de leggers van de bank kunnen komen!) en er samen gezellig uitpuffen en wat rondkijken. Bankjes zijn handig om onderweg de spieren te strekken. De hond plaatst dan enkel de voorpoten op het zitgedeelte. Klop met de vlakke hand op het zitgedeelte voor de hond, zeg ‘pootjes’ en houd uw hand op het moment dat de hond omhoog komt als een stopteken voor de hond zodat hij niet met alle vier de poten op de bank springt.

 
 op je gemak het straatleven in je opnemen vanaf een bank

Inkoppertje
Overgooien is een prachtcliché van een inkoppertje. Simpel, vermakelijk en toch wordt het vaak vergeten. Er is altijd wel een veilige open plek te vinden waar u met zijn tweeën of in familiekring kunt overgooien. Laat de hond hot en her rennen. Om hem gretig te houden laat u hem af en toe winnen. Geen bal of frisbee bij de hand? Geen nood: gevonden voorwerpen zoals een deksel, lege kartonnen beker die u dichtvouwt, of een tot knot geknoopte sjaal doen uitstekend dienst als ‘wegwerpmateriaal’.

in de kijkerd

De laaghangende zon levert mooie plaatjes op. Kiek uw familie eens van de schaduwzijde.

Meer Skipspelletjes als entertrainment zijn te vinden op www.kluifje.com SPEELS