zondag 26 april 2015

POLLENALLERGIE BIJ HONDEN


Skips hartsvriendin Jack Russell Cruzer heeft al jaren baat bij tijdelijke toediening van levocitirizine tijdens het graspollenseizoen: geen rode pukkeltjes meer op haar buikje en de waterige oogjes die ze niet open kan houden na een wandeling verdwijnen als sneeuw voor de zon na een simpel wit tabletje.

Honden kunnen periodiek in meer of mindere mate last ondervinden van pollen. De allergie kan zich uiten in jeukende uitslag, tranende en dichtgeplakte ogen, hoofdpijn. 

Wat kun je doen?

De hond laten testen. Is de hond voor bepaalde planten/bloei allergisch dan is vermijden (binnenblijven) vrijwel geen optie. Een hond moet immers uitgelaten worden en de pollen zweven overal in de lucht. Naar aanleiding van een positieve uitslag, kan voor de hond een desensibilisatietraject (injecties) dat lange tijd in beslag gaat nemen, gestart worden.

Heeft je hond in het voorjaar last van hooikoorts (bijvoorbeeld katjes wilg, berk) dan is een vakantie aan de kust gedurende deze periode een verlichting. Aan de kust zijn minder pollen, waardoor je minder last hebt van hooikoorts. 

Verder kun je de hond helpen door na buiten te zijn geweest de vacht uit te borstelen en/of met een vochtig wonderdoekje af te wrijven. Zo verlos je de hond al van een boel pollen. Regelmatig verschonen van de hoes van zijn mand of kussen draagt daar ook aan bij.

Wat menige eigenaar onbekend is, is dat antihistamine bij honden (en katten) kan worden ingezet. Uitleg. Antihistamine blokkeert de (tijdelijke overdosis aan de) stof histamine in het lichaam waardoor klachten verminderen of zelfs helemaal weg kunnen aan. Het is geen geneesmiddel, maar een effectieve symptoombestrijder. In de Verenigde Staten worden antihistaminica door dierenartsen op recept verstrekt. In Nederland is het nog niet toegelaten, maar staan dierenartsen er wel open voor. Sommige merk en generieke medicijnen zijn in de vrije verkoop verkrijgbaar. 

In plaats van het vaker voorgeschreven en belastende prednison (waar honden ook nog eens heel pafferig van worden), kun je de dierenarts vragen of jouw hond ongeveer 3 dagen tot een week antihistamine mag uit proberen, voordat je eventueel overstapt op zwaardere middelen. De werking van de tabletjes begint na ongeveer een half uur tot een uur en het effect houdt ongeveer een dag aan. Daarna is de stof uit het lichaam verdwenen.

Er zijn veel merken met eenzelfde of verschillende werkzame stof waar jouw hond wel of niet op kan reageren. Vraag je dierenarts welke tablet voor jouw hond geschikt is. De hondendosering bij cetirizine (10 mg tablet) en levocetirizine (5 mg tablet): voor honden geldt 1 mg per 1 kg lichaamsgewicht per dag gebaseerd op cetirizine (merknaam zyrtec). Dus een hond van bijvoorbeeld 20 kg geef je 2 tabletjes (2 x 10 mg = 20 mg) cetirizine. Omdat het derde generatie medicijn (de verbeterde cetirizine) levocetirizine (merknaam xyzal) een dubbele werking heeft, geef je hiervan ook 2 tabletjes (2 x dubbel 5 mg = 20 mg).

Cetirizine is los bij de apotheek verkrijgbaar en kost circa 2,95 euro per 30 stuks. Levocetirizine is alleen op recept verkrijgbaar.

Voor wie uitgebreid wil lezen over het gebruik van antihistamine bij honden, surf naar: http://communityvet.net/2009/07/diy-antihistamines/

Bijsluiter
Ga niet onverantwoord experimenteren. Overleg met je dierenarts, desnoods telefonisch!