vrijdag 29 december 2017

HOTELDEBOTEL

foto: Maud Kluiters

op reis zonder hond

Weg zonder hond betekent op tijd beginnen met het zoeken naar een tijdelijk opvangadres waar u uw lieveling met een gerust hart kunt onderbrengen. Dit omdat u uw hond net als uzelf een fijne vakantie gunt. U kunt onbekommerd op uw reisbestemming genieten, omdat u weet dat u uw hond niet bij het eerste de beste pension heeft gedropt én vooral dat hij het eveneens naar zijn zin heeft. De verblijfsmogelijkheden op een rij gezet.

Wat mag u verwachten van een professionele opvang?
*Een professionele verzorging door betrokken medewerkers die ervoor zorgen dat uw hond, hun gast, een prettig verblijf heeft.
*Kennis van gedragskunde en bekwame begeleiding van uw hond.
*Kundig toezicht tijdens het (gezamenlijk) binnen en buiten zijn.
*Voldoende vertier naast zijn natje en droogje.
*Indien uw hond een sociaal groepsdier is, kunt u opteren voor een (kleinschalige) roedelopvang waar honden overdag (onbeperkt) toegang hebben tot een speelweide of speelplaats (met schuilmogelijkheden) waar de hond zich naar believen mag uitleven.
*De pensiongasten waarmee uw hond in aanraking komt, zijn op maat bij uw hond uitgezocht.
*Is uw (minder sociale of senior)hond meer geschikt voor individuele opvang? Kies voor een accommodatie waar de hond minimaal driemaal daags wordt uitgelaten en waar hij regelmatig persoonlijke aandacht en zorg krijgt zodat zijn dag minder eentonig is.
*Droog en comfortabel onderdak. Dit kan een kamer, hok, iglo of kennel zijn.
*Een betrouwbaar adres wil vooraf kennismaken met u en uw hond om te zien of het klikt. Bovendien krijgen u en uw hond zo de gelegenheid om te zien of het bevalt. Een oprecht in uw hond zijn welzijn geïnteresseerde opvang zal voorstellen om minimaal een overnachting als try-out te boeken.
*Prima plekken die goed bekend staan, zijn vaak al lang van te voren volgeboekt, reserveer bijtijds.

Eisenpakket hond
*Uw hond moet gezond en bij voorkeur vlovrij zijn.
*Verplichte inentingen inclusief kennelhoest* of geldige titerbepalingen - als bewijs neemt u het entingboekje/paspoort mee.
*Bij voorkeur laat u uw hond minimaal één keer in het verblijf van uw keuze proefdraaien.
*Als u uw hond heeft opgevoed tot een sociabel wezen dan kan de hond die een roedeldier is, in plaats van solitair met een of meerdere andere honden worden ondergebracht. Wellicht bestaat er gelegenheid voor de hond om vooraf de andere vakantiegangers te ontmoeten of kan hij in een groep bevriende honden.
*Dat uw hond (nog) niet alle commando’s evengoed opvolgt, is minder belangrijk dan dat hij zich gemoedelijk gedraagt naar zowel mensen als honden toe. Dat geeft hem meer vrijheid en biedt meer mogelijkheden.
*De leiding van het pension moet openstaan voor uw vragen. Wensen moeten bespreekbaar zijn. Het is aangenaam als er een klik tussen u en de opvang is.
*Vraag naar de ervaringen van andere hondeneigenaars met de specifieke opvang die u op het oog heeft.
*De hond voelt zich duidelijk op zijn gemak bij de verzorgers. Hij kwispelt en loopt zonder dwang de opvang in.

Om het overzichtelijk te maken zijn de verschillende soorten accommodatie in drie categorieën ingedeeld. Het kan best zijn dat de naam van een opvang de lading niet dekt en een pension bijvoorbeeld wel over hotelfaciliteiten beschikt en andersom.

Dierenpension
Let bij het uitkiezen van een pension op de prijs-kwaliteitverhouding. Vaak zijn geringere verblijfskosten goed voor uw portemonnee, maar is uw hond de dupe van de lagere factuur. De enige afleiding waar uw hond bij een budgetverblijf, naast het wachten en slapen in de kennel op kan rekenen zijn: de maaltijd en één of twee keer (kort) uitgelaten worden en hopelijk een proper en droog verblijf. Wilt u dat uw hond zich snel thuis voelt, kies dan voor een pension dat rekening houdt met de verschillende wensen en individuele behoeften van uw hond. Bijvoorbeeld: Mag de hond in zijn eigen mand of op zijn meegebrachte kussen slapen? Is het toegestaan om voer van thuis mee te nemen en zijn dieetwensen mogelijk? Heeft uw hond alle vrijheid om overdag los te lopen op een solide omheind terrein met soortgenoten, leven de honden 24/7 als roedel, of kan de (minder sociale) hond naar eigen inzicht gebruik maken van een separate weide waar hij ongestoord in zijn uppie zijn ding kan doen. Roedel, groepsopvang in een gezellige hondenhuiskamer of juist een ruime comfortabele (zo nodig verwarmde) rust- en slaapplek voor hem alleen. Persoonlijke aandacht zoals de hond even apart nemen voor een knuffel en hem bij naam noemen. Extra activiteiten die verveling verdrijven zoals intelligentiespelletjes om het voer te bemachtigen zijn geen overbodige luxe. Want welke hond wil dag (en nacht) overstemd worden door irritant geblaf of zelf constant blaffen van nervositeit of heimwee?

Hondenhotel
Voor minder sociale honden, gevoelige types die niet van drukte houden, en voor honden met sterallures bestaan er tegenwoordig hondenhotels. De hond beschikt over een eenpersoonskamer waar hij in alle rust over alle luxe van thuis of meer kan beschikken: een eigen bed en bank, ja zelfs tv is een optie. De gastenkamer heeft maatje balzaal in vergelijking tot menige kennel. Al naar gelang het aantal sterren biedt het hondenhotel verzorging en vertier op maat. Er is altijd wat te doen. Optioneel zijn speelsessies, was- en borstelbeurten, zwemlessen, en massages. Er zijn hotels waar de eigenaar kan beschikken over de beelden van de 24-uurs bewakingscamera. Roomservice is standaard met liflafjes toebedeeld, evenals het driemaal daags wandelen met een vaste dogwalker en een persoonlijke benadering door alle aanwezige medewerkers. Uw hond wordt voor uw terugkeer fris gewassen en keurig gekamd afgeleverd.

Logeeradres
Opvang in huiselijke kring bij familie, vrienden, kennissen of buren heeft vele voordelen zoals een nagebootste thuissituatie, bekende gezichten en persoonlijke aandacht. Uw hond is niet geschikt voor een verblijf bij vreemden? Hij lijdt aan verlatingsangst. Troost u met de gedachte dat de meeste eigenaars hun hond niet kunnen missen. Het is vaak zo dat mensen er meer moeite mee hebben dan andersom. Voor getraumatiseerde honden en (verwende) honden die extreem aan hun eigenaar hangen is een oppas thuis door een vertrouwd persoon of een logeerpartijtje bij goede bekenden een prima oplossing. Hoe makkelijker uw hond in de omgang is, des te eerder vindt u iemand die uw hond voor twee of drie weekjes wil leasen. Maak duidelijke afspraken omtrent de (financiële) vergoeding, de dierenarts, de aansprakelijkheid, bijtincidenten, weglopen enzo.

De koffers staan gepakt. U vertrekt onbezorgd en zonder schuldgevoel als u weet dat uw hond goed verzorgd achterblijft en net zo’n fijne vakantie beleeft als uzelf. Maak geen ophef bij vertrek, ook al valt het u zwaar. Strijk ‘m een keer over zijn bol en zeg: 'Veel plezier baasje komt je gauw weer halen.'

KENNELKUCH*
Kennelhoest of kennelkuch is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. De voornaamste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Parainfluenzavirus (een griepvirus). Het wordt veroorzaakt door een aantal verschillende bacteriën en virussen die worden overgebracht door druppeltjes in de lucht (rechtstreeks contact door onderling gesnuffel) of in de omgeving (een zieke hond besmet andere honden tijdens het hoesten). De vaccinatie tegen kennelhoest beschermt slechts tegen de meest kwaadaardige hiervan. Eigenlijk is dit het beste te vergelijken met de griepprik: het is een gok voor welke variant die mensen moet beschermen, gekozen wordt. Want ieder jaar kunnen er weer nieuwe verwekkers zijn, waardoor je toch ziek kunt worden, ook al ben je ingeënt. Meestal word je dan niet ernstig ziek en ben je snel weer op de been. Datzelfde effect heeft een vaccinatie tegen kennelhoest: de hond kan ziek worden als er andere verwekkers rondzweven dan die waarmee is gevaccineerd. Bij de hond werkt het verloop van de infectie net zo: het zal milder zijn bij enting.
Naast de genoemde virussen en bacteriën die kennelhoest veroorzaken, spelen stress (honden die zich schor blaffen en daarmee hun keel forceren zijn vatbaarder voor het virus), goede hygiëne, en huisvesting een rol. Kleine honden en honden met een korte snuit hebben idem dito een verhoogd risico op het krijgen van kennelhoest. Het is begrijpelijk dat pensions vragen om een vaccinatie tegen kennelhoest ondanks dat het geen 100% bescherming biedt. Wanneer honden regelmatig intensief in contact komen met andere honden (tijdens hondentrainingen, shows, een verblijf in een pension of bij het uitlaten) stijgt de kans om kennelhoest op te lopen.
Kennelhoest uit zich, soms wekenlang, door droog, hard hoestgeblaf, of lange hoestbuien die gepaard gaan met kokhalzen en braken. Een herstelde hond kan nog gedurende weken besmettelijk voor zijn soortgenoten blijven. Neem hierin uw verantwoordelijkheid. Blijf met uw hond uit de buurt van soortgenoten en meld de infectie bij andere hondeneigenaars zodat hun hond dat leed bespaard kan blijven.

Wist u trouwens dat katten één van de bacteriën die bij deze ziekte een rol spelen (Bordetella bronchiseptica) kunnen overdragen op honden? Dus als u thuis naast hond(en) een of meerdere katten heeft, dan is het belangrijk om ook hen jaarlijks te laten vaccineren tegen niesziekte zodat zij uw hond in geval van niet kunnen besmetten.

Er zijn twee manieren van vaccineren: via een injectie of door middel van neusdruppels. Het vaccin biedt om en nabij één jaar bescherming en is ongeveer drie dagen na het enten effectief. Raadpleeg uw dierenarts, mede met het oog op eventuele ongewenste bijwerkingen.

Klachtenverzachtende tips
Om te voorkomen dat het gehoest chronisch wordt of uw hond een longontsteking ontwikkelt, is het zo vroeg mogelijk starten met een antibioticabehandeling cruciaal. Wat kunt u naast de dierenarts doen om uw hond die (ondanks alle voorzorgsmaatregelen) kennelhoest heeft opgelopen aan de beterende hand te krijgen?
*Probeer te voorkomen dat uw hond hoest en blaft. Het vraagt inspanning dat weer hoesten opwekt en de keel nog meer irriteert. Blaft uw hond steevast naar voorbijgangers, leg hem dan op een plek neer waar men hem niet stoort.
*Een coolband die uw hond tijdens zomerse hitte om zijn nek draagt, komt nu perfect van pas om de gezwollen keel te verlichten.
*Kauwen op ijsklontjes doet de gezwollen keel tijdelijk slinken. Niet overdrijven, anders heeft de hond weer kans op diarree.
*Hoestsiroop (dennenknopsiroop schijnt effectief te zijn, maken we op uit de vele praktijkverhalen op internet) om het hoesten te minimaliseren.
*Goed ventileren en een stof- en rookvrije omgeving helpen droge warme lucht voorkomen die weer een schrale (snel geïrriteerde) keel tot gevolg heeft.
*Leef met uw zieke hond mee. Bied hem troost door ervoor te zorgen dat hij het zo comfortabel mogelijk heeft.

*Laat uw hond tijdens wandelingen aan een tuigje uit in plaats van een halsband die op zijn luchtpijp drukt. Elke vorm van inspanning die hoesten opwekt, moet vermeden worden: dus geen wilde spelletjes als uw hond daar al zin in heeft, of afmattende wandelingen.

Tekst: Cela den Biesen www.kluifje.com